JENNY DON’T & THE SPURS – BROKEN HEARTED BLUE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Fluff & Gravy Records / Bertus

‘Jenny Don’t & The Spurs’ zijn vier Amerikaanse muzikanten uit Portland, Oregon die zich hebben toegelegd op het spelen van countryrock-, honky tonk- en Western Swing-nummers. De formatie werd opgericht in 2012 en bracht hun titelloze debuutplaat uit in 2015. Daarna volgden nog twee andere full-cd’s met “Call Of The Road” uit 2017 en “Fire On The Ridge” uit 2021. Begin vorig jaar lanceerde de groep een EP “Lovesick Crawl” en nu komen ze op de proppen met een vierde volwaardige plaat die “Broken Hearted Blue” als titel kreeg.

De paspoortnaam van Jenny Don’t is Jenny Connors en zij zingt de lead vocals en speelt op akoestische gitaar. De leadgitaar wordt gehanteerd door Christopher March, de basgitaar door Kelly Halliburton en Buddy Weeks neemt plaats achter het drumstel. Hij is de vervanger van Sam Henry, de van bij de oprichting actieve drummer van de groep die in februari 2022 veel te jong gestorven is aan de gevolgen van maagkanker.

Op de nummers “You’re What I Need” en het op de tweede video te beluisteren “Pain In My Heart” speelde gastmuzikant Rusty Blake mee op pedal steelgitaar. Bassist en mede-oprichter van de groep Kelly Halliburton heeft ook meegeschreven met Jenny Connors aan vier van de tien nummers op deze nieuwe plaat en de song “Sidewinder” componeerde hij zelfs helemaal alleen. Dit nieuwe album werd in september 2023 opgenomen in de ‘Revolver Studios’ in Portland, Oregon.

“Unlucky Love” is de song die we uit deze plaat selecteerden voor de eerste video bij deze recensie. Maar het hadden evenzogoed de andere nummers uit deze uitstekende countryplaat geweest kunnen zijn. Zo wordt er stevig rockend geopend met het explosief swingende “Flying High” en zijn er verderop ook nog de dynamische uptemponummers “Jealous Heart”, de albumtiteltrack “Broken Hearted Blue”, “One More Night” en “My Baby’s Gone”.

De meer klassieke countryrockers op dit album zijn “Pain In My Heart” en “One More Night” waarmee nostalgische vergelijkingen met iconische countryartiesten als George Jones of Johnny Paycheck worden opgeroepen. Er is natuurlijk ook ruimte voor een ballad op dit album en die wordt ons aangeboden in onze favoriete tearjerker-track “Unlucky Love” waarin Jenny Connors haar uitstekende vocale capaciteiten tenvolle etaleert. En met het op een riff van basgitaar en drums gebaseerde nummer “Sidewinder” krijgen we ook nog een volledig instrumentaaltje op de tracklijst.

Er zit eveneens een gemeend bedankje aan de vele langjarige fans van de band in de lekker rockende song “You’re What I Need” omdat zij het hebben mogelijk gemaakt dat ‘Jenny Don’t & The Spurs’ hun luizenleventje als muzikanten hebben kunnen meemaken. Aan het einde van deze plaat brengt de groep in de song “Bones In The Sand” nog een muzikaal eerbetoon aan hun overleden drummer Sam Henry, een verlies dat er voor zorgde dat het voor de band nooit meer zal zijn zoals het tevoren is geweest. Maar ‘life goes on’ en dus ook het voortbestaan van deze groep via hun nieuwe plaat “Broken Hearted Blue”. In juli zijn ‘Jenny Don’t & The Spurs’ live te bewonderen bij drie optredens in de Benelux, ééntje in België en twee in Nederland.

(valsam)